Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?


4 minuten leestijd

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's Blog Voice AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Akoestische panelen worden alsmaar populairder voor gebruik in huis. Geluidsreflecties kunnen storend zijn, vooral in moderne woningen of woningen met hoge plafonds. Dit veroorzaakt "gehoorvermoeidheid", waardoor het oncomfortabel wordt om in die ruimte te zijn. Huiseigenaren kiezen er daarom voor om akoestische panelen in een of meer van hun kamers te plaatsen. Deze panelen verbeteren de akoestiek en verminderen of elimineren galm.

 

Akoestische panelen: verhoog je woongenot

Door een groot deel van de geluidsgolven te absorberen, zorgt een optimale akoestiek voor een rustige sfeer met een korte galm en weinig reflectie. Hierdoor kan een ruimte kleiner klinken, wat in sommige situaties ideaal is. Geluidsabsorberende materialen zoals akoestische wandpanelen werken het beste als je ze in de buurt aanbrengt waar het geluid geproduceerd wordt of waar de galm of het geluid nu als storend ervaren wordt.

 

Het creëren van optimale akoestiek.

Akoestische panelen zijn een van de beste manieren om meer kwaliteit uit een geavanceerd luidsprekersysteem te persen of om opnamen van hogere kwaliteit te krijgen. Zoals eerder benoemd kunnen ze ook worden gebruikt om luide en galmende ruimtes in huis aangenamer te maken. Je zal je wellicht afvragen hoe deze panelen werken, maar een andere vraag die mensen meestal hebben is hoeveel akoestische panelen ze nodig hebben om de akoestiek te verbeteren.

Abstract akoestisch paneel 1 Abstract akoestisch paneel 2 Abstract akoestisch paneel 3

Akoestische fotopanelen uit de Abstract lijn. Akoestiekdeal.nl ©

Hoe werkt een akoestisch paneel?

Akoestische panelen absorberen geluid. In plaats van teruggekaatst te worden naar de andere oppervlakken, wordt de trilling 'geabsorbeerd' door het akoestische paneel. Het absorptievermogen van onze akoestische panelen is te danken aan de samenstelling van het paneel. De exacte werking van een akoestisch paneel wordt bepaald door de opbouw, de vulling en de absorptiecoëfficiënt ervan. Neem contact met ons op, mocht je meer willen weten over de werking van een akoestisch paneel.

 

Hoeveel panelen heb je nodig?

Het aantal panelen dat je nodig hebt varieert op basis van de doeleinden van je ruimte, maar een typisch aantal om mee te beginnen is 8-10 panelen. Dat aantal kan echter oplopen tot 20-25 panelen voor doeleinden die een grotere geluidsbeheersing vereisen.

In het algemeen is in grotere ruimtes meer paneeloppervlak nodig. Dit geldt ook voor het verbeteren van de akoestiek: om de akoestiek te verbeteren is meer geluidsabsorptie nodig om de galm in de ruimte te verminderen. Zelfs in grotere ruimten kan de akoestiek van de ruimte globaal worden verbeterd, maar daarvoor zijn vaak meerdere panelen nodig. Bij een kamer van 20m2 moet het totaaloppervlak van de akoestische panelen tussen de 30% tot 50% van het vloeroppervlak beslaan. Dat betekent dat je 6m2 tot 10m2 aan panelen nodig hebt. Eén akoestisch paneel van 124x64cm zorgt voor 1m2 aan demping. Deze vuistregel houdt echter geen rekening met de ambiance, het gebruik van de ruimte, de plaatsing van de panelen, de huidige akoestiek, en esthetische en financiële overwegingen.

 

Het gewenste niveau van akoestische verbetering

Het gewenste niveau van akoestische verbetering moet de eerste factor zijn die in aanmerking moet worden genomen. Heb je enkel last een lichte echo of galm? Dan kan het zijn dat je slechts op zoek bent naar een kleine aanpassing. Sommige ruimtes moeten ingrijpend onder handen worden genomen. Kies voor een optimale akoestiek zonder echo's of galm om de leefomgeving zo aangenaam mogelijk te maken. Ook de sfeer op de werkplek is van cruciaal belang. Voor een zorginstelling kan bijvoorbeeld een ideale akoestiek zonder hinderlijke geluidsweerkaatsing ideaal zijn. In andere omgevingen zoals een klaslokaal, wordt vaak gekozen voor een akoestiek die slechts in lichte mate wordt versterkt. Het hangt allemaal af van jouw unieke situatie en wensen. Wil je weten wat de huidige akoestische situatie is in huis? Gebruik dan deze tool.

 

Creëer akoestische ideaalzones

Een andere oplossing is het creëren van akoestische ideaalzones door akoestische panelen te concentreren in de buurt van de werkplek of eettafel, waar de akoestiek het meest cruciaal is voor het werk- of wooncomfort. Een paneel zal een grotere impact, wanneer het dichterbij wordt geplaatst. Kortom, bij een akoestisch probleem in huis of op kantoor hoef je niet overal in de ruimte akoestische materialen of akoestische panelen op te hangen, maar is het wel een goed idee om akoestische ideaalzones te creëren

 

De finishing touch van je interieur

Het interieur van je huis is uniek. Het geeft immers aan wie je bent en wat je leuk vindt. De akoestische panelen van Akoestiek Deal sluiten daar op aan, met het aanbod van verschillende soorten panelen. Kies je voor een paneel met een eigen foto? Of ga je voor één van de bestaande ontwerpen? Er zijn talloze mogelijkheden en ze kunnen aan je smaak worden aangepast.

 

 

« Terug naar overzicht