Geluidsabsorberende panelen, wat zijn dat nou?

Geluidsabsorberende panelen, wat zijn dat nou?

Wouter Hazenberg Wouter Hazenberg
3 minuten leestijd

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's Blog Voice AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Je kunt het niet zien, maar de akoestiek van een ruimte heeft een enorme invloed op de beleving en sfeer. Bij het inrichten van huis of kantoor zijn mensen vaak gericht op het zichtbare: een mooie vloerbedekking, praktische en esthetische meubelstukken en een strategisch geplaatst kunstobject of decoratief stuk om de blik te trekken. Maar hoe mooi je de boel ook inricht, als het galmt verblijft niemand graag in je kamer of ruimte.

 

Print Paneel Lake Artzy Collection Akoestiekdeal.nlAkoestische panelen woonkamer


WAAROM IS AKOESTIEK BELANGRIJK?

Slechte akoestiek kan je horendol maken. Wanneer de akoestiek niet goed is, klinkt muziek minder mooi. Een film komt niet goed tot zijn recht. Ook het voeren van een gesprek is een enorme uitdaging. En concentreren is al helemaal niet mogelijk in een galmende ruimte. Als je thuis wilt kunnen ontspannen, of op kantoor lekker productief wilt zijn, moet de akoestiek perfect zijn. Goede akoestiek verlaagt stress, verhoogt productiviteit en geeft over het algemeen meer rust om te doen wat je moet (of wilt) doen.


HOE KRIJG JE BETERE AKOESTIEK IN HUIS OF OP KANTOOR

Er is veel dat je zelf al kunt doen om de akoestiek in een ruimte, thuis of op kantoor, te verbeteren. Vaak kun je met kleine veranderingen al een groot effect bereiken. Bijvoorbeeld door gordijnen op te hangen. Deze dempen het geluid. Ook met vloerkleden, stoffen meubels of planten kun je al best veel bereiken. Maar deze ingrepen zijn niet altijd voldoende. Geluidsabsorberende panelen, ook wel akoestische panelen genoemd, bieden dan uitkomst.


WAT ZIJN GELUIDSABSORBERENDE PANELEN?

Galm is niets anders dan geluid dat weerkaatst is. Geluidsabsorberende panelen (akoestische panelen) zijn ontworpen om het geluid niet te weerkaatsen, maar juist te absorberen. Ze zijn gemaakt van materiaal dat lucht doorlaat en het geluid opvangt, denk aan synthetische of minerale wol of schuim.


WAAR GEBRUIK JE GELUIDSABSORBERENDE PANELEN?

Geluidsabsorberende panelen gebruik je in elke ruimte waar de akoestiek beter kan. Zorg daarbij dat je geluidsabsorberende panelen gebruikt die passen bij het soort geluid. Zo is een akoestische paneel van melamine of polyester niet goed in het absorberen van lage frequenties (zoals zware machines). Daarvoor is minerale wol beter geschikt.

Ook maakt het nogal uit hoe luid het te dempen geluid is. Hoe meer geluidsoverlast, hoe dikker de panelen moeten zijn. Hang de panelen recht tegenover de geluidsbron voor maximaal resultaat.

Geluidsabsorberende panelen krijgen meestal een plekje aan het plafond of aan de muur. Bij grotere ruimtes worden akoestische panelen ook vrijstaand geplaatst, als een soort tussenwandje.


HOE HANG JE GELUIDSABSORBERENDE PANELEN OP?

Het ophangen van geluidsabsorberende panelen is niet ingewikkeld. Veel panelen zijn voorzien van een ophangsysteem. Je hangt het paneel simpelweg op aan een staaldraad, net zoals je een foto of schilderij zou ophangen. Een kind kan de was doen. Zolang je goed uitmeet waar je het paneel ophangt, is het een fluitje van een cent.


HET OOG WIL OOK WAT

Omdat geluidsabsorberende panelen veelal aan de wand of het plafond hangen, hangen ze nogal in het zicht. Daarom is het belangrijk zorgvuldig te kiezen welke panelen het beste bij de rest van de inrichting passen. Je kunt kiezen voor geluidsabsorberende panelen met een effen kleur, zoals onze wandpanelen. Deze staan goed bij een modern of minimalistisch interieur. Ze brengen rust in de ruimte, niet alleen akoestisch, maar ook visueel. Je kunt ook een akoestisch paneel kiezen dat juist iets toevoegt. Een mooie print of eigen design trekt de aandacht, maar valt juist daardóór amper op.

Welke keuze je ook maakt, van een goed akoestisch paneel wordt je een stuk blijer.
 Art print panel akoestisch paneel city new york Akoestiekdeal.nl

« Terug naar overzicht