Wat zijn akoestische panelen en hoe werken ze precies?

Wat zijn akoestische panelen en hoe werken ze precies?

Jesse
3 minuten leestijd

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Wanneer jij een eigen huis hebt, is het de bedoeling dat het jouw eigen plekje is dat precies voldoet aan jouw eisen. Je wil natuurlijk dat er een gezellige sfeer hangt waardoor het heerlijk is om thuis te komen. Naast deze gezellige sfeer willen mensen vaak ook een mooie inrichting. Toch is het niet altijd makkelijk om een mooi interieur met comfort te combineren. Het kan echter wel! Denk maar aan een mooie comfortabele bank of een inschuifbare televisie. Ook het voorkomen van een galmende ruimte kan op een mooie manier, namelijk door middel van akoestische panelen. Maar wat zijn dat nou precies en hoe gaan ze in hun werk? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

 

WAT ZIJN AKOESTISCHE PANELEN PRECIES?

Misschien denk je wel; ‘Ja leuk, maar wat zijn dat dan precies?’. Daarom leggen we je ook maar wat graag uit wat akoestische panelen nou eigenlijk zijn. Met akoestische panelen bedoelen we geluidsabsorberende panelen die de akoestiek in een ruimte verbeteren. Dit komt doordat ze de galm in de desbetreffende ruimte verminderen. Meestal wordt het plafond gebruikt om galm te verminderen, maar dit kan ook prima met de wanden door middel van akoestische panelen. Dit betekent dus ook dat ze wel zichtbaar zijn. Dit maakt helemaal niks uit, want ze hoeven absoluut niet lelijk te zijn. Wanneer je investeert in mooie, akoestische panelen blenden ze helemaal in in het interieur en kun je ze eigenlijk zien als een meubelstuk of accessoire.

 

Om ervoor te zorgen dat ze goed bij je interieur passen kun je bij ons kiezen uit een ruim assortiment aan wandpanelen. Dit kun je zelfs in de vorm doen van een fotopaneel of een akoestisch schilderij. Je hoeft niet bang te zijn dat het een saai, groot vlak op de muur wordt, want jij kunt helemaal uitzoeken wat bij jou past.

Akoestiekdeal.nl akoestisch fotopaneel

 

HOEVEEL AKOESTISCHE PANELEN HEB JE NODIG?

Akoestische panelen kun je op allerlei verschillende plekken ophangen. Dit kan bijvoorbeeld aan de wand in de woonkamer, boven de tafel, naast de eettafel of zelfs in een open keuken. Maar hoeveel akoestische panelen heb je nou precies nodig om ervoor te zorgen dat de galm in een ruimte verdwijnt of vermindert? Dit kun je eenvoudig uitrekenen. Per kamer of zone in je huis heb je gemiddeld een kwart van het vloeroppervlak nodig aan akoestische panelen. Wanneer je dit doet hoor je duidelijk het verschil. Ga je voor 1/3e deel van het vloeroppervlak? Dan heb je zelfs een zeer goede verbetering als het aankomt op de akoestiek.

 

Akoestische panelen

EN HOE WERKT HET DAN?

Het is ook wel leuk om te weten hoe de akoestische panelen nou precies werken. Zoals je misschien wel weet bestaat geluid uit trillingen in de lucht. Wanneer je de akoestiek in een ruimte wil verbeteren, betekent dat dat deze trillingen beter gedempt en/of gestuurd moeten worden. Wanneer je akoestische panelen op de juiste plaats hangt, absorberen ze wat van de geluidstrillingen. De exacte werking van een akoestisch paneel wordt bepaald door de opbouw, de vulling en de absorptiecoëfficiënt ervan.

 

Wil jij meer weten over akoestische panelen of zie jij ze zelfs wel zitten voor in jouw huis? Neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje op onze website. Wij helpen je graag!

« Terug naar overzicht